ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (TEST PAP)

09/05/2018

Τι είναι το Τέστ Παπανικολάου?

Τέστ Παπανικολάου ονομάζεται μια κυτταρολογική εξέταση. Ένας έλεγχος των κυττάρων στη γενετική περιοχή. Οι πληροφορίες που μας δίνει είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται τα κύτταρα που έχουμε ελέγξει. Είναι μια βασική εξέταση χαμηλού κόστους, που ελέγχει μεγάλες μάζες πληθυσμού. Φθηνή, σύντομη και απλή διαδικασία.

 

 

 

Τι ελέγχουμε σε μια τέτοια εξέταση?

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι θα κάνουν ΤΕΣΤ ΠΑΠ, για να δουν αν έχουν κάποιο μικρόβιο. Το τεστ δεν είναι μικροβιολογική εξέταση, δεν ανιχνεύει μικρόβια. Ανιχνεύει την κατάσταση των κυττάρων που θα πρέπει να είναι φυσιολογικά. Πραγματοποιείται για να δούμε αλλοιώσεις στα κύτταρα, αν τα κύτταρα έχουν κάποια βλάβη τέτοια που να οδηγεί σε καρκινικές αλλοιώσεις, σε προκαρκινικές αλλοιώσεις αρχικά ή για να διαγνώσουμε αν υπάρχει καρκίνος.

 

Πώς εκτελείται το τεστ παπ?

Η λήψη των κυττάρων γίνεται με τον εξής τρόπο: Αρχικά αφαιρούμε μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του κόλπου . Στη συνέχεια μια άλλη στιβάδα από τον τράχηλο της μήτρας, από την εξωτερική του επιφάνεια και τέλος, μια τελευταία στιβάδα κυττάρων, που λαμβάνεται με ένα ειδικό βουρτσάκι από την εσωτερική περιοχή, την ενδοτράχηλο.

Κάθε ποτέ πρέπει να επαναλαμβάνεται?

Πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση (μια φορά το χρόνο). Μια γυναίκα που επισκέπτεται κάθε χρόνο τον γυναικολόγο της και κάνει κάθε χρόνο ΤΕΣΤ ΠΑΠ, δεν θα πάθει ποτέ καρκίνο στον τράχηλο.

 

Μπορεί να γίνει στις ημέρες της περιόδου?

Το ΤΕΣΤ ΠΑΠδεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη φάση της εμμηνορρυσίας, για τον απλό λόγο, ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει λήψη κυττάρων από μια περιοχή που αιμορραγεί. Ιδανικός χρόνος λήψης είναι περίπου στο μέσο του κύκλου. Αν έχουμε ένα φυσιολογικό κύκλο 28 ημερών, ο χρόνος για να πραγματοποιήσουμε ένα ΤΕΣΤ ΠΑΠ, είναι κοντά στην ωοθηλακορηξία. Σε αυτή τη περίοδο ανοίγει ο τράχηλος για να γονιμοποιηθεί το ωάριο και έτσι εύκολα μπορούμε να πάρουμε κάποια κύτταρα από τη περιοχή.

 

Για πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να απέχει η γυναίκα από το σεξ πριν το ΤΕΣΤ ΠΑΠ?

Είναι σημαντικό να τηρείται αποχή για ένα διήμερο ή τριήμερο, διότι αν δεν τηρηθεί αυτό μπορεί να αλλοιωθούν τα κύτταρα ή μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί από την σεξουαλική επαφή. Η μετακίνηση των κυττάρων από την είσοδο-έξοδο του πέους , δεν μας επιτρέπει να έχουμε μια αντικειμενική κατόπτευση της περιοχής, όσον αφορά στη λήψη των κυττάρων που επιθυμούμε.

 

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει και να σταματάει το τεστ μια γυναίκα?

Το τεστ πρέπει να ξεκινάει 8 με 12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική δραστηριότητα. Αν δηλαδή μια γυναίκα έχει τη πρώτη της επαφή στα 14, πρέπει να αρχίσει να κάνει το ΤΕΣΤ ΠΑΠ στα 15 της. Αν έχει την πρώτη της σεξουαλική επαφή στα 28 της, πρέπει να κάνει ΤΕΣΤ ΠΑΠ στα 29 της.

Μια γυναίκα πρέπει να κάνει εξέταση κάθε χρόνο, όσο είναι σεξουαλικά ενεργή. Όταν μια γυναίκα είναι σε εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια, δεν αλλάζει συντρόφους αλλά έχει σεξουαλική επαφή, μπορεί να εκτελεί το ΤΕΣΤ ανά διετία. Αν δεν έχει σεξουαλική επαφή και είναι πολλά χρόνια σε εμμηνόπαυση πχ σε ηλικία άνω των 70 ετών, τότε μπορούμε να πούμε ότι δεν απαιτείται η εκτέλεση του τέστ.

 

Το διαγνωστικό Μycolab, λόγω της φύσεώς του, δεν επεκτείνεται περισσότερο στο θέμα του ΤΕΣΤ ΠΑΠ, για λόγους δεοντολογικούς.

Το επιστημονικό προσωπικό του Διαγνωστικού μας, είναι πάντα στη διάθεσή σας, για παροχή τυχόν διευκρινήσεων ή/και περισσοτέρων στοιχείων για το ΤΕΣΤ ΠΑΠ.

Posted in Blog