Συνεργασίες

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣ DNA, DNALOGY

Το Διαγνωστικό Εργαστήριο, Mycolab, συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, DNAlogy.

 

Με τη συνεργασία αυτή προσφέρεται ένας συνδυασμός Υψηλής Τεχνολογίας, Ποιότητας και Αξιοπιστίας, καλύπτοντας τις νέες ανάγκες στον τομέα της ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA, εναρμονίζοντας παράλληλα την ελληνική πρακτική με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

Συνοπτικά, οι δυνατότητες της DNAlogy στον τομέα της ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA είναι οι εξής:

Δειγματοληψίες

 

Α) Σιελογόνος Δειγματοληψία

Όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού περιέχουν την ίδια γενετική πληροφορία. Συνεπώς η ανάλυση του DNA είναι ανεξάρτητη από την πηγή προέλευσής του. Πάνω σε αυτή τη βάση, η DNAlogy πρωτοπορώντας στα επιστημονικά δεδομένα, χρησιμοποιεί για τη συλλογή γενετικού υλικού ειδικούς βαμβακοφόρους στυλεούς (μπατονέτες) και ειδικές κάρτες-στυπόχαρτα για τη συλλογή σιέλου. Η λήψη σάλιου πλεονεκτεί έναντι της λήψης αίματος καθώς είναι απλή, μη επεμβατική, γρήγορη, εύκολη και διακριτική. Τα πλεονεκτήματα αυτά σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τις αναλύσεις, κάνει τα τεστ αυτά την πιο έγκυρη και αξιόπιστη λύση.

 

Β) Εναλλακτικά Δείγματα

Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση της σιελογόνου δειγματοληψίας από τους συμμετέχοντες, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών δειγμάτων. Για τις αναλύσεις DNA μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι βιολογικού υλικού όπως σάλιο, αίμα, ρινικές/κολπικές εκκρίσεις, σπέρμα κ.α., καθώς και μια μεγάλη γκάμα υποβάθρων πάνω στα οποία μπορεί να ανιχνευθεί γενετικό υλικό όπως τσιγάρα, τσίχλες, τρίχες (με τη ρίζα), εσώρουχα, νύχια, βιοψίες κ.α. Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται αναλυτικά οι κατηγορίες των εναλλακτικών δειγμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ

ΕΙΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ (ενδεικτικά)

Είδη Ρουχισμού

ρούχα, εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, σεντόνια

Είδη Οικιακής χρήσης

ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, μπουκάλια, καλαμάκια

Τρόφιμα

τσίχλες, καραμέλες, σάντουιτς, φρούτα, μπισκότα

Είδη μπάνιου

ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες, οδοντικό νήμα, πετσέτες, χτένες, μπατονέτες αυτιών

Σωματικές Εκκρίσεις / Ιστοί

αίμα, σάλιο, κολπικές/ ρινικές εκκρίσεις, τρίχες (με τη ρίζα τους), πιτυρίδα, νύχια, προϊόντα άμβλωσης, βιοψίες/ιστοί σε παραφίνη, δόντια, οστά

Αντικείμενα εγκληματικών ενεργειών

μαχαίρια, όπλα, κουκούλες, γάντια, μπουκάλια, εργαλεία

Άλλα δείγματα

αποτσίγαρα, προφυλακτικά, ρολόγια, πορτοφόλια, χειρόγραφες σημειώσεις, σκοινιά, φάκελοι, γραμματόσημα, πιπίλες, σαλιάρες, μπιμπερό, χαρτομάντιλα, γάζες (hansaplast)

 

Πώς γίνεται το DNA τεστ Πατρότητας

 

Το DNA κάθε ανθρώπου προέρχεται κατά 50% από το βιολογικό του πατέρα και κατά 50% από τη βιολογική του μητέρα. Η σύγκριση του DNA ενός ατόμου με εκείνο της μητέρας ή/και του πατέρα, επιτρέπει την εξακρίβωση της βιολογικής σύνδεσης των ατόμων. Στη DNAlogy όλες οι αναλύσεις πραγματοποιούνται με βάση τα διεθνή πρότυπα και τα αποτελέσματα είναι 100% έγκυρα.

 

Η DNAlogy, είναι το πρώτο ελληνικό, διεθνών προδιαγραφών εργαστήριο ανάλυσης και ταυτοποίησης DNA το οποίο είναι διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) κατά το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 για το σύνολο των δικανικών δοκιμών ανάλυσης DNA (ανίχνευση βιολογικού υλικού, ανάλυση και ταυτοποίηση DNA), και για το σύνολο των DNA τεστ εξακρίβωσης Βιολογικής Συγγένειας (DNA τεστ συγγένειας 1ου, 2ου, 3ου, έως 6ου βαθμού).

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site www.dnalogy.eu